Poppentheater PEDROLINO werd gesticht in januari 1994 door Dieter VANOUTRIVE, samen met Frederik BYTTEBIER en Martine DE TAEYE. Een jaar later kwam Erwin PENNING erbij als poppenspeler en tekstschrijver. In datzelfde jaar reeds werd het theater door de Stad GENT erkend als socio-culturele vereniging. In 1998 werd de feitelijke vereniging omgevormd tot een vereniging zonder winstoogmerk.

Op zeer korte tijd bouwde PEDROLINO een stevige reputatie op en werd het één van de meest actieve poppentheaters in GENT.

Zolang PEDROLINO bestaat doen we reeds mee aan de Gentse Feesten ! Twintig jaar lang, van 1995 tot en met 2014, trad het gezelschap tijdens deze Feesten op in het Gravensteen te GENT. Volgende producties beleefden daar hun première:

De ploeg van de Gentse Feesten 2005, 2006 en 2007 : vlnr : achteraan : Marino Lomme, Dieter Vanoutrive, Jan Hanssens. vooraan vlnr : Pierke, Annemie Roose, Nele Hanssens.

De ploeg van de Gentse Feesten 2005, 2006 en 2007 : vlnr : achteraan : Marino Lomme, Dieter Vanoutrive, Jan Hanssens. vooraan vlnr : Pierke, Annemie Roose, Nele Hanssens.

– 1995 : “Repelsteeltje”

– 1996 : “De Kaboutermijn”

– 1997 : “De Zilveren Zalm”

– 1998 : “Een Springlevend Sprookjesboek”

– 1999 : “De Kip met de gouden Eieren”

– 2000 : “Ridder Gloriant”

– 2001 : “Het Vliegend Tapijt”

– 2002 : “Piraten!”

– 2003 : “Zeven in één slag”

– 2004 : “De Tijdmachine”

– 2005 : “De Geest van het Gravensteen”

– 2006 : “De Schone en het Beest”

– 2007 : “De Giecheldoos”

– 2008 : “De Leeuw van keizer Karel”

– 2009 : “Ali-Baba en de 40 rovers”

– 2010 : “De Gelaarsde Kat”

(een samenvattend filmpje van deze productie is te zien op youtube : klik hier !)

– 2011 : “Het Zwaard van Koning Arthur”

(een samenvattend filmpje van deze productie is te zien op youtube : klik hier !)

– 2012 : “Het geheim van de zingende Toren”

– 2013 : “De vliegende Auto”

(een samenvattend filmpje van deze productie is te zien op youtube : klik hier !)

– 2014 : “Het goud van Bonte Bizon”

(een samenvattend filmpje van deze productie is te zien op youtube : klik hier !)

In 2015 bleek het Gravensteen ineens niet meer beschikbaar. Gelukkig stelde de Provincie Oost-Vlaanderen toen de oude brouwerij van het Caermersklooster in het Patershol ter beschikking, toch ook een prachtige, sfeervolle locatie. We speelden er tijdens de Gentse Feesten van 2015 een mooie reeks van “De Rattenvanger van Hamelen“. Ook in 2016 en 2017 trad PEDROLINO daar op tijdens de Gentse Feesten, respectievelijk met “Doornroosje” en “Sneeuwwitje en de zeven Dwergen”. Omdat het gebouw verkocht werd, moest Pedrolino in 2018 opnieuw naar een andere locatie uitwijken. Dankzij de Universiteit Gent konden we in 2018 terecht in de prachtige, luxueuze zaal “Plateau” aan de Paddenhoek in Gent. Daar speelden we tijdens de Gentse Feesten 2018 “De witte Ridder en de zwarte Dame“. In 2019 konden we weer in deze zaal terecht. Dan brachten we “Het Spookhotel“.

Jan Hanssens en Dieter Vanoutrive in zaal

Jan Hanssens en Dieter Vanoutrive in zaal “Plateau” tijdens de Gentse Feesten 2018

Na twee jaar onderbreking ingevolge de corona-crisis, was PEDROLINO in 2022 opnieuw van de partij, nu in de grote feestzaal van het Sint-Lievenscollege te Gent, opnieuw met een nieuw stuk “De Harp van Neptunus”. Ook deze zaal bleek zeer geschikt voor ons poppentheater en we hadden ook het voordeel dat we veel meer toeschouwers konden zetten.

In 2023 konden we terecht in het prachtige Augustijnenklooster in Gent. Toen stond “De Ridder met de Zwaan” op het programma.

In 1996 was PEDROLINO voor het eerst te gast op het Poppenspelfestival van ROERMOND. Gedurende twee dagen brachten Dieter Vanoutrive en Erwin Penning op verschillende locaties in ROERMOND voorstellingen voor jong en oud. In juli 2002 stond PEDROLINO weer op de affiche van de 15e editie van dit poppenspelfestival. Het Nederlandse publiek bleek gewoon dol te zijn op de fratsen van Pierke en zijn vrienden en dat Pierke gewoon het Gentse dialect bleef praten bleek geen enkel probleem te vormen, wel integendeel!

Erwin Penning, Dieter Vanoutrive en poppenspeelster-inrichtster, wijlen Els Graus, op het poppenspelfestival van Roermond in 2000

Erwin Penning, Dieter Vanoutrive en poppenspeelster-inrichtster, wijlen Els Graus, op het poppenspelfestival van Roermond in 2000

Ook in 1996 werden er twee video-cassettes op de markt gebracht van twee van de meest gespeelde producties : “Gwendolijnes Verjaardagsfeest” en “De Reis naar de Maan.” Deze vonden de weg naar honderden Vlaamse (en Nederlandse…) huiskamers.

In 1998 opende PEDROLINO een vaste zaal in het Centrum ROS BEYAERD aan de Sint-Pietersaalststraat te GENT. Gedurende twee seizoenen werd daar iedere woensdagnamiddag een openbare voorstelling gebracht.

Poppenspelers uit drie gezelschappen (Festival, Pedrolino en De Nar) n.a.v. de opening van het zaaltje van Pedrolino in het Ros Beyaerd

Poppenspelers uit drie gezelschappen (Festival, Pedrolino en De Nar) n.a.v. de opening van het zaaltje van Pedrolino in het Ros Beyaerd

Toen werd bekendgemaakt dat het gebouw zou afgebroken worden moest PEDROLINO noodgedwongen op zoek naar een ander lokaal.

Een nieuwe speelruimte werd gevonden in september 2000. Toen nam PEDROLINO zijn intrek in het zaaltje van het toenmalig marionettentheater DE NAR aan de Heiveldstraat 350 te SINT-AMANDSBERG. Vanaf dat ogenblik speelde ook Jean-Pierre Verfaillie regelmatig mee. Op deze locatie wordt niet alleen op woensdagnamiddag gespeeld (van september tot en met de Paasvakantie), ook heel wat extra voorstellingen voor scholen en groepen gaan daar door.

Dieter Vanoutrive met het personage "Brood" uit "De Blauwe Vogel"

Dieter Vanoutrive met het personage “Brood” uit “De Blauwe Vogel”

PEDROLINO was ook het eerste Gentse Poppentheater dat, in 2000, uitpakte met een (overigens zeer uitgebreide) web-site waarbij niet alleen aandacht werd besteed aan het eigen gezelschap, maar waar ook andere Gentse theaters aan bod komen en waar men ook heel wat info vindt over het Gentse traditioneel poppenspel in het algemeen.

In 2001 kreeg PEDROLINO de opdracht van de Vlaamse Conferentie van de Balie van GENT om een speciale productie te maken voor de Gentse balie. In mei bracht het gezelschap, voor de gelegenheid aangevuld met een drietal Gentse advocaten, driemaal de satire “Het Spuuk van den Overkant” voor een publiek van advocaten, magistraten en griffiers, en waarbij een hele reeks bekende Gentse advocaten als pop ten tonele verschenen en in hun hemd werden gezet.

Oud-Stafhouders Leroy en Van Eeckhaut in mensen- en poppenversie

Oud-Stafhouders Leroy en Van Eeckhaut in mensen- en poppenversie

Vele jaren later zouden we tweejaarlijks hetzelfde doen voor de Orde van Vlaamse Balies. N.a.v. de voorzittersverkiezingen brachten we in 2013, 2015 en 2017 op de algemene vergadering een scherpe satire op het balie-leven die telkens nogal wat stof deed opwaaien …

Ook de stad GENT bleef in 2001 een beroep op het gezelschap doen. De groep verleende zijn medewerking aan het project “Ontdekkingsreizigers” waarbij kansarme kinderen de kans kregen de wereld van poppenspel op een creatieve manier te ontdekken.

In augustus 2001 kreeg PEDROLINO van de Dienst Kunsten van de Stad Gent de opdracht om drie aangepaste voorstellingen te brengen in het kader van het project “Van Pinnemutsen en andere kwasten”. Pedrolino voerde toen “De zilveren Zwierbol” op in het Huis van Alyn, waar een tentoonstelling liep over allerhande (tuin)kabouters.

Verder werd, in opdracht van LOGO GENT en de plaatselijke Centra voor Leerlingenbegeleiding een speciaal stuk gecreëerd rond de luizenproblematiek. “Het Luizengevecht” beleefde zijn première in de lokalen van de Provincie aan de Zuid te Gent en werd nadien voor heel wat scholen opgevoerd in zowat het hele Vlaamse land. Zo kon men ook tot ver in Vlaams Brabant en zelfs boven Antwerpen eens kennis maken met het Gentse Pierke !

Ook in 2002 stonden er, naast de gewone voorstellingenreeksen, enkele speciale projecten op het programma.

Zo werden er, in opdracht van het Gentse museum “DE SCHOOL VAN TOEN” tijdens de Gentse Feesten enkele voorstellingen gegeven van “Vossenstreken”, een nieuw stuk rond de figuur van Reinaert de Vos, in de School van Toen en naar aanleiding van een tentoonstelling die door dit museum georganiseerd werd.

De spelersploeg van "Vossenstreken" in 2002

De spelersploeg van “Vossenstreken” in 2002

Vanaf 2002 verleende PEDROLINO ook regelmatig zijn medewerking aan “poppenkast-kampen”, georganiseerd door de vzw FREE-TIME en nadien ook door Crefi. Gedurende een volledige week waren de kinderen dan bezig met poppenspel en alles wat daarbij komt kijken. Ze maakten poppen, decors, een verhaal… en op vrijdagnamiddag werd een opvoering gegeven voor de ouders.

jan2

Op 6 oktober 2002 bracht PEDROLINO een voorstelling in de Stadsschouwburg van TIENEN in het kader van de viering van het vijftigjarig bestaan van Poppentheater TIJL uit de suikerstad. In 2012 deed het gezelschap dit nog eens over n.a.v. het zestigjarig bestaan !

Ook in oktober 2002, speelde PEDROLINO op de “Gentdag”, georganiseerd door de Gezinsbond, in het Gravensteen te GENT. Een marathon van vijf voorstellingen op één dag werd er afgewerkt, telkens voor een (over)volle zaal.

In augustus 2003 mocht PEDROLINO zich opnieuw verheugen in de komst van een “nieuwe” poppenspeler. Door het groot aantal voorstellingen was een extra medewerker echt wel nodig. Jan HANSSENS, zoon van Hans HANSSENS van Poppentoneel FANTASIA, speelt sindsdien, naast zijn activiteiten bij FANTASIA, regelmatig mee met PEDROLINO.

Enkele maanden later kreeg PEDROLINO de opdracht van FACTOR 10 om, in een recordtijd, een promotiefilmpje te bedenken en uit te voeren voor de vakantiekampen van deze vereniging. In een stevige parodie op het bekende sprookje “Roodkapje” prezen de poppen van PEDROLINO de activiteiten van de socio-culturele diensten van de Bond Moyson Oost-Vlaanderen aan…

Begin 2004 werd een “poppenkastproject” opgezet onder auspiciën van de vzw “De Veerman” in de Gentse Basisschool “Het Klaverblad”. Het betrof een project van zes dagen waarbij de leerlingen onder leiding van medewerkers van PEDROLINO leerden poppen en decors maken (allemaal uit wegwerpmateriaal), een verhaal bedenken en dit ook opvoeren voor de kleuters en de ouders van dezelfde school op o.a. het schoolfeest. Gezien de uiteenlopende leeftijd van de kinderen (tussen 7 en 13 jaar) en nu het vooral anderstalige kinderen betrof was dit uiteraard geen gemakkelijke opdracht. Er werden pareltjes van poppen gemaakt en ook de voorstelling zelf mocht gezien worden.

klaverbald2

klaverblad1

In januari 2004 bestond PEDROLINO 10 volle jaren. Gezien de vele voorstellingen in december (Sinterklaas- en Kerstfeesten) werd beslist om de viering te laten doorgaan in juni 2004. Op 5 juni vond een gala-voorstelling plaats van Pedrolino’s nieuwste stuk “De Tijdmachine”, in aanwezigheid van o.a. gouverneur Herman BALTHAZAR die de feestrede uitspraak.

Naar aanleiding van de Begijnhoffeesten organiseerde het Dienstencentrum Ten Hove in het week end van 28 en 29 augustus 2004 een tentoonstelling over de Gentse Poppentheaters. Uiteraard was PEDROLINO van de partij, naast de collega’s van de Nar, Fantasia, Festival, Magie en Wimpies Poppentheater. Vele honderden bezoekers bewonderden er de stands van de diverse theaters. Op het einde van de tentoonstelling mocht Dieter Vanoutrive, namens alle deelnemende gezelschappen, bloemen overhandigen aan de drijvende kracht achter het initiatief, actrice Yvonne Delcour.

Dieter Vanoutrive bedankt actrice Yvonne Delcour namens de deelnemende gezelschappen voor het genomen initiatief.

Dieter Vanoutrive bedankt actrice Yvonne Delcour namens de deelnemende gezelschappen voor het genomen initiatief.

Op de tentoonstelling stelde Pedrolino enkele poppen uit haar jubileumproductie "de Tijdmachine" ten toon

Op de tentoonstelling stelde Pedrolino enkele poppen uit haar jubileumproductie “de Tijdmachine” ten toon

In opdracht van de Stedelijke buurtwerking verzorgde PEDROLINO op 25 november 2004 in de “Buurtloods” de animatie n.a.v. een academische zitting over het nieuwe beleid inzake Buurtwerking. Voor de gelegenheid bracht de groep “Het Betere buurtwerk” waarin bekende figuren als Koning Albert, gouverneur Balthazar en provincieraad-voorzitter Van Eeckhaut als pop ten tonele gevoerd werden.

Begin 2005 werd een fonkelnieuwe “driedimensionele” façade geïnstalleerd in de vaste zaal. Het pronkstuk was het werk van de toen nauwelijks 18-jarige Marino LOMME, toen leerling houtbewerking aan het DON BOSCO College. Hij maakte het ontwerp en stond ook in voor het grootste deel van de uitvoering (Hij zou trouwens ook enkele jaren meewerken als poppenspeler bij het gezelschap). Het naaiwerk gebeurde door PEDROLINO’s vaste naaister Rietje MEULEMAN en door de vaste zaaltoezichtster Regina EECKHOUT. Michel BRACKE hielp een handje bij het schilderwerk.

De nieuwe façade werd “ingespeeld” op woensdag 13 januari 2005 in aanwezigheid van heel wat collega-poppenspelers, die na de voorstelling spontaan een feestje bouwden…

dietermarino1

Dieter en Marino

Kunstenaar Michel Bracke, cabaretier Fred Geirnaert en poppenspeler Hans Hanssens bij de "inhuldiging" van de façade. Bemerk het "aangepaste" druppelglas bij Michel, vandaar wellicht de stralende glimlach...

Kunstenaar Michel Bracke, cabaretier Fred Geirnaert en poppenspeler Hans Hanssens bij de “inhuldiging” van de façade. Bemerk het “aangepaste” druppelglas bij Michel, vandaar wellicht de stralende glimlach…

In de vakantieperiode van hetzelfde jaar werd ervan geprofiteerd om ook de bar en de kassa volledig te vernieuwen. De vaste zaal is sindsdien een echte “mini-schouwburg” waar het publiek meteen in de gepaste sfeer komt.

In oktober 2005 maakte PEDROLINO in opdracht van Welzijnszorg-West-Vlaanderen een gelegenheids-productie rond het thema “armoede en energie”. “De Twee Bertjes” ging op 10 oktober in première in het Cultureel Centrum “De Spil” in Roeselare en werd nadien nog voor diverse afdelingen van Welzijnszorg opgevoerd, o.a. te Brugge, Diksmuide, Pittem en Tielt.

Zowel in 2005 als in 2006 nam PEDROLINO deel aan de Gentse “Podiumbeurs” waar Gentse artiesten zich konden voorstellen aan het publiek.

In maart 2006 ging eindelijk nog eens een nieuwe productie voor volwassenen in première. De ploeg zorgde voor een gloednieuwe versie van het sprookje “De Schone en het beest”, speciaal voor volwassenen. Speciale aandacht werd besteed aan de decors, voor de gelegenheid drie-dimensioneel, en de beweeglijkheid van de poppen. Aan de reacties in het “gulden boek” te oordelen mag ook deze productie een groot succes genoemd worden. Opvallend was ook de her-intrede van twee andere figuren uit het Gentse volkspoppenspel: Loewie de Lapkensdief en Kareleke den bult zorgden voor een kort maar krachtig gastoptreden dat door het publiek op de diverse voorstellingen bijzonder gesmaakt werd.

De groep werd in 2006 gevraagd om ook een tentoonstelling te organiseren in het EFTC n.a.v. de Patersholfeesten. Op 12 en 13 augustus 2006 waren heel wat poppen en decors van PEDROLINO te zien in de Trommelstraat, waar het EFTC toen nog gehuisvest was … De reacties waren unaniem lovend.

Een algemeen zicht op enkele standen van de tentoonstelling in het Patershol in augustus 2006

Een algemeen zicht op enkele standen van de tentoonstelling in het Patershol in augustus 2006

een sfeerbeeld uit "In de Greep van de Flurk" : Koning Albert op zoek naar een dak boven zijn hoofd...

een sfeerbeeld uit “In de Greep van de Flurk” : Koning Albert op zoek naar een dak boven zijn hoofd…

Op 10 oktober 2006 vond in zaal “TORREPOORT” in Gent de première plaats van alweer een nieuwe productie, dit keer in opdracht van Welzijnszorg Oost-Vlaanderen. “In de greep van de FLURK” was een humoristische poppentheater-stuk rond de problematiek van armoede en uitsluiting. Niemand minder dan koning Albert is in het verhaal door een radicale groepering, de F.L.U.R.K., van de troon gestoten en noodgedwongen moet hij nu als dakloze door het leven zodat hij kennis maakt met alle aspecten van armoede. Het stuk bevatte heel veel humor, soms mild, dan weer bijtend sarcastisch, was op andere momenten dan weer een tikje sentimenteel maar formuleerde in de eerste plaats een ernstige aanklacht tegen het uitsluiten en dumpen van mensen in armoede. Deze productie bleek andermaal een schot in de roos en werd later geactualiseerd met koning Filip in de hoofdrol … Dit stuk werd meer dan 100 maal opgevoerd in heel Vlaanderen !

In 2009 kreeg PEDROLINO trouwens een nieuwe opdracht van WELZIJNSZORG. De nieuwe productie ging in première op 7 oktober 2009 in de Groenzaal te GENT. “Het is me een zoo-tje” ging over armoede en arbeid en het was letterlijk een “beestig” stuk dat ook tientallen malen werd opgevoerd in heel Vlaanderen.

“In de greep van de FLURK” werd in 2023 grondig herwerkt tot “Koning zoekt Woning”. Dit keer stond de woonproblematiek van mensen in armoede centraal.

Op donderdag 16 november 2006 was PEDROLINO op de V.T.M. te zien in het druk bekeken programma “Wie wordt de man van Wendy”. Wendy van Wanten kwam in onze zaal te Sint-Amandsberg, samen met haar kinderen en één van de kandidaat-partners een privé-voorstelling bekijken. Nadien mochten de kinderen van Wendy ook eens zelf proberen om de poppen te hanteren. Er werden opnames gemaakt aan de ingang van de zaal, in de zaal zelf en ook achter de schermen.

van rechts naar links : Wendy Van Wanten, zoontje Clement en kandidaat Curd achter de schermen bij Pedrolino

van rechts naar links : Wendy Van Wanten, zoontje Clement en kandidaat Curd achter de schermen bij Pedrolino

In maart 2007 was er weer een voorstellingenreeks voor volwassenen, dan bracht het gezelschap een nieuwe versie van het overbekende muzikale volksstuk “Het Weeuwke van de Muide”.

N.a.v. de voorstellingenreeks tijdens de Gentse Feesten 2007 maakte Marino Lomme een fonkelnieuwe façade voor onze voorstellingen in het Gravensteen, geïnspireerd op deze van de vaste zaal.

facadegf07

Op 13 augustus 2007 kwam cabertier Wouter Deprez een try-out geven van zijn nieuwste productie in onze zaal, die voor de gelegenheid nog maar eens afgeladen vol zat…

Eind 2007 verleenden twee spelers van PEDROLINO, Jean-Pierre Verfaillie en Dieter Vanoutrive, hun medewerking als marionettenspelers aan de opname van een kerstspotje op vraag van tv-zender “één” (VRT). Hiervoor werd gewerkt met poppen van het vroegere Gentse Marionettentheater Nele van wijlen Albert VERMEIREN. In een speciaal door het productiehuis ontworpen kerstdecor kwamen deze figuren weer tot leven. Het resultaat was vanaf december 2007 zeer regelmatig op “één” te bewonderen.

De cameraman

De cameraman

Dieter met "Jozef"

Dieter met “Jozef”

Jean-Pierre met de speelkruisen van de drie wijzen

Jean-Pierre met de speelkruisen van de drie wijzen

Het gezelschap werd in 2008 ook opnieuw uitgenodigd door het E.F.T.C. te Gent, dit keer niet voor een tentoonstelling maar wel om er drie voorstellingen te brengen. Op vrijdag 23 en zaterdag 24 mei bracht de groep er een voorstelling brengen van “Het Weeuwke van de Muide”, voor volwassenen, en op zondag 25 mei om 15.00 u. speelden we, voor het hele gezin, “De Geest van het Gravensteen”.

Van 16 mei tot 29 juni 2008 waren er een aantal poppen uit de collectie van PEDROLINO te zien zijn in de grootse tentoonstelling “Bedverhalen in het kasteel” die georganiseerd wordt door het Kasteel d’Ursel in Hingene. Curator Paul Contryn bezocht de magazijnen van PEDROLINO en maakte een eigenzinnige keuze uit de collectie van PEDROLINO zelf en van enkele collecties die PEDROLINO beheert. Zo waren er o.a. heel oude poppen te zien zijn van “’t Maske”, het poppentheater van M.A.J. Hoste, “Pierke” van de familie Colle, marionettentheater De Nar van de familie Verbeke, “Tijl van Aalst” van de familie Baele naast een Pierke van Pierre De Wispelaere.

In het voorjaar van 2009 kwam PEDROLINO met een nieuw initiatief op de proppen : een reizend “mini-theater” speciaal voor privé-voorstellingen huiskamers n.a.v. bv. een communie- of lentefeest, een verjaardagsfeestje… De première van dit theatertje ging door op 1 mei 2009 te Oosterzele.

De façade van het reizend "mini-theater"

De façade van het reizend “mini-theater”

In september 2009 waren de façade van het vast theater van PEDROLINO en de decors gedurende enkele weken wekelijks te zien zijn op de V.R.T. in het programma “JUNIOR EUROSONG”. Alle kandidaten werden als marionetten voorgesteld, vandaar… Voor de gelegenheid maakte decorschilder Michel Bracke ook een drietal nieuwe decors. De proefopnames gingen door in mei 2009, de eigenlijke opnames (met live-publiek) vonden plaats op 9 juni 2009. Ook het persmoment ging in onze zaal door op 27 augustus 2009.

Er moest heel wat extra verlichting aangebracht worden om alles goed in beeld te krijgen...

Er moest heel wat extra verlichting aangebracht worden om alles goed in beeld te krijgen…

De zaal lag vol technisch materiaal : camera, statieven, schermen, spots, kabels en zelfs een heus "spoor" waarop de camera vlot heen en weer kon rijden...

De zaal lag vol technisch materiaal : camera, statieven, schermen, spots, kabels en zelfs een heus “spoor” waarop de camera vlot heen en weer kon rijden…

In oktober 2009 bracht PEDROLINO in het kader van het 15-jarig bestaan, een productie van het gekende marionettentheater Nele dat op dat ogenblik 70 jaar geleden gesticht was en 20 jaar voordien was stopgezet. “Kalief Ooievaar” werd een hommage aan de stichter van Nele, Albert Vermeiren, die ook precies 20 jaar voordien was overleden. Voor het eerst deed PEDROLINO hierbij beroep op een professioneel regisseur in de persoon van André Vermaerke. Voor de gelegenheid werd het podium in het vast theater volledig herbouwd, waardoor we voortaan in de vaste zaal ook met stok, hand- en staafpoppen kunnen spelen.
Enkele maanden voordien, in augustus 2009, had PEDROLINO reeds een bescheiden tentoonstelling over Nele georganiseerd in het EFTC tijdens de Patersholfeesten.

Dieter Vanoutrive met Tobias en Misjel Vermeiren, respectievelijk kleinzoon en zoon van Albert Vermeiren

Dieter Vanoutrive met Tobias en Misjel Vermeiren, respectievelijk kleinzoon en zoon van Albert Vermeiren

Een

Een “luchtfoto” van de tentoonstelling over Nele in augustus 2009

Als gevolg van deze voorstelling ontstond er een regelmatig contact tussen de medewerkers van PEDROLINO en de “erfgenamen” van Albert VERMEIREN, die graag de door Albert destijds opgebouwde kennis ter beschikking stelden van PEDROLINO wat snel zijn invloed had op decorbouw, scenografie, regie en speciale effecten bij de nieuwe producties van PEDROLINO.

Vanaf november 2009 konden we opnieuw een nieuwe speler verwelkomen in de persoon van regisseur Pieter Goethals. Pieter had “in zijn jonge tijd” al enkele jaren bij het Koninklijk poppentoneel Festival meegewerkt en keerde nu naar zijn oude liefde terug… Hij bleef evenwel maar enkele jaren aan het gezelschap verbonden …

Frederik Byttebier verliet in april 2010 de groep omdat hij naar Frankrijk verhuisde. In 2020 keerde Frederik evenwel terug naar zijn geboortestad en behoorde hij al snel terug tot de kern van het gezelschap …..

De "mannen" van Pedrolino in maart 2010, bij het afscheid van Frederik Byttebier

De “mannen” van Pedrolino in maart 2010, bij het (tijdelijk) afscheid van Frederik Byttebier

Poppenspelers Dieter Vanoutrive en Jan Hanssens met Pierke bij de ingang van het Pierkespark in de Reinaertstraat te Gent

Poppenspelers Dieter Vanoutrive en Jan Hanssens met Pierke bij de ingang van het Pierkespark in de Reinaertstraat te Gent

Op zaterdag 2 oktober 2010 werd het “Pierkespark” te Gent plechtig geopend. Op de plaats waar meer dan 50 jaar lang poppentheater Magie actief was werd nu door de stad Gent een parkje aangelegd (tussen de Reinaertstraat en de Haspelstraat) in het kader van het project “zuurstof voor de Brugse Poort”. Op de openingsfestiviteiten mocht uiteraar Pierke niet ontbreken. De Stad Gent nodigde Pedrolino dan ook uit om een voorstelling te komen geven in de zaal van de Vieze Gasten, waarvan de ingang in het Pierkespark uitkomt. We brachten er een gesmaakte voorstelling van “Prinses voor één Nacht”. Na de voorstelling konden de kinderen in het openluchtatelier aan het werk om een Pierkeshoedje te maken.

In opdracht van “Curieus Aalst” brachten we op zaterdag 8 oktober 2011 een eenmalige voorstelling rond “misverstanden tussen Vlamingen en Walen”. In deze productie trad opnieuw koning Albert voor het voetlicht, maar dit keer werd hij geconfronteerd met twee traditionele poppenkastfiguren : het Gentse Pierke en de Luikse Tchantches. In een scherpe satire werd de politieke impasse van het moment op de korrel genomen en werd door de poppenkasthelden, tot groot jolijt van het talrijk opgekomen publiek, een eenvoudige maar degelijke oplossing aangebracht… In 2013 bracht de ploeg een gelijkaardig stuk voor dezelfde vereniging, nu n.a.v. de troonsbestijging door koning Filip.

curieus aalst

Op 14 juli 2012 kreeg Pedrolino de eer om de openingsvoorstelling te mogen brengen van het Internationaal Puppetbuskersfestival in het E.F.T.C. te GENT. We brachten er, in de gietende regen, de avant-première van “Het Geheim van de zingende Toren”. Ondanks de slechte weersomstandigheden genoot het publiek toch zichtbaar van dit “klassiek” poppentheater.

Schepen van Cultuur Lieven De Caluwe opent het Puppetbuskersfestival na de voorstelling van Pedrolino

Schepen van Cultuur Lieven De Caluwe opent het Puppetbuskersfestival na de voorstelling van Pedrolino

In 2012 werkte Pedrolino ook mee aan de herdenking van “100 jaar M.A.J. HOSTE” De Gentenaar Marcel Hoste was een echte allround kunstenaar. Hij tekende en schilderde, fotografeerde, was poppenspeler en bovenal mime-speler en stichtte 60 jaar geleden het gekende Gentse Sabbattini-Pantomimetheater.

Van 21 september tot 14 oktober 2012 werd in het Tinnenpottheater in Gent een grootse tentoonstelling georganiseerd over leven en werk van Marcel Hoste. Aangezien Poppentheater Pedrolino in het bezit is van het archief van Hoste m.b.t. het poppentheater (poppen, teksten, foto’s, documenten…) zegden wij graag onze medewerking toe aan het D.S.M.G. dat de tentoonstelling organiseerde. Op die manier konden de prachtige poppen van Hoste nog eens bewonderd worden.

persconf hoste

Op 10 april 2012 vond trouwens een herdenkingsmoment met persconferentie plaats. Deze activiteit werd georganiseerd in de vaste zaal van Poppentheater Pedrolino. Voor de gelegenheid bracht Dieter Vanoutrive samen met Thea Deege, in een regie van Guido Dhont, een kort optreden waarin een mimespeler geconfronteerd werd met een marionet en een handpop. Een verslag van dit evenement kon je lezen in diverse Gentse publicaties en kon je ook zien in het regionale nieuws op A.V.S.

In 2013 kwam er een opdracht van de vzw ELLA, het kenniscentrum gender en etniciteit. We maakten een speciaal stuk voor volwassenen in het kader van het project “Wat is eerbaar aan geweld”. Geen evident onderwerp dus voor een poppentheater ! Erwin Penning schreef een schitterende tekst “Mijnheer Kloptrop zoekt een hulpkok” . Michel Bracke schilderde het decor. Heel bijzonder is ook dat we opnieuw werkten met poppen uit de reeks van marionettentheater Nele, van de hand van Albert Vermeiren. Zo werd een stuk poppentheater-erfgoed terug levend in een totaal andere context ! Dit stuk werd een tiental keer opgevoerd in juni, september, oktober en november 2013. De voorstellingen gingen door in Oostende, Brussel, Gent, Antwerpen, Kortrijk… Het project werd gesubsidieerd door Gelijke Kansen Vlaanderen, het Federaal Impulsfonds voor het Migrantenbeleid en het Vlaams Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jongeren en Volwassenen. De première vond plaats op donderdag 20 juni 2013 in het Kokerpark te GENT.

Drie personages uit het stuk "Mijnheer Kloptrop zoekt een hulpkok" over gender-gerelateerd geweld

Drie personages uit het stuk “Mijnheer Kloptrop zoekt een hulpkok” over gender-gerelateerd geweld

Begin 2016 vertrouwde de familie VERMEIREN het beheer over de poppencollectie en de rekwisieten van het marionettentheater Nele toe aan Dieter Vanoutrive, waardoor deze waardevolle verzameling van meer dan 550 marionetten nu ook kan ingezet worden in producties van PEDROLINO.

Hiervan werd reeds dankbaar gebruik gemaakt :

– voor het minitheater werden nieuwe producties opgezet met deze poppen, o.a. “De Reus van Nevelland”, “Het geheim van de Waterput”, “De Toverschoen”, “De zilveren Zwierbol” enz …
– Tijdens de Gentse Feesten 2016 brachten we een herwerking van “Doornroosje” en in 2017 van “Sneeuwwitje”, telkens met de bestaande poppen van Nele, maar met nieuwe decors, deels gebaseerd op ontwerpen van Albert Vermeiren en een nieuw scenario.

In oktober 2017 kon Dieter Vanoutrive in een antiekwinkeltje in Gent trouwens nog 50 verloren gewaande marionetten van “Nele” op de kop tikken, waardoor de verzameling nog verder kon aangevuld worden en ondertussen dus al meer dan 600 poppen telt …

img_2335
– In opdracht van de gemeente Middelkerke werden in juli en augustus 2016 een achttal voorstellingen gebracht van “De Harp van Neptunus”. Deze voorstellingen, die doorgingen onder grote publieke belangstelling, werden gebracht in het museum “Kusthistories”. Erfgoed dat tot leven gebracht werd in een erfgoed-instelling, een prachtig initiatief van deze gemeente dat ook door het publiek zeer gesmaakt werd ! Wegens groot succes werd dit ook in 2017 hernomen met 4 x 2 voorstellingen van “De Visser en de Tovenaar”, in 2018 met 4 x 2 voorstellingen van “Freuleke Fran” en in 2019 met 4 x 2 voorstellingen van “Barend, de Beer”. In 2020 gingen er dan 4 x 2 voorstellingen van “Met Pierke naar de Maan” door in het plaatselijke cultureel centrum “De Branding”. Sindsdien is het gezelschap ieder jaar in juli en augustus enkele keren te gast in dit cultureel centrum en kunnen ook de vakantiegangers van eens stukje traditioneel Gents poppenspel genieten !

Naar aanleiding van 200 jaar Rechtsfaculteit en 200 jaar Universiteit Gent bracht Pedrolino in 2017 en in 2018 tweemaal in de gebouwen van de Universiteit Gent een voorstellingenreeks van “Een levend Standbeeld” waar we op ludieke wijze het verhaal van het ontstaan van de Universiteit brachten.

In 2018 kregen we ook de opdracht van o.a. LOGO Gezond+ om een speciaal stuk te maken rond geestelijke gezondheid. “De clown zit klem” ging in première in Eeklo op 10 oktober 2018 en werd in 2019 hernomen n.a.v. de week van de geestelijke gezondheid.

In oktober 2019 vierde poppentheater Pedrolino, met enkele maanden vertraging dus, haar vijfentwintigste verjaardag ! Op 4 oktober 2019 werd de groep plechtig ontvangen op het Stadhuis in Gent waar schepen van cultuur Sami Souguir namens het Stadsbestuur het woord voerde en de herinneringsmedaille overhandigde. Op 11 oktober 2019 was er dan voor genodigden de galavoorstelling van ons nieuwste stuk “Lycantropus en het Lam”, en dit meteen als aanloop naar het “Van Eyckjaar 2020”. De feestrede werd toen uitgesproken door Mieke Van Hecke, schepen en ambtenaar van de burgerlijke stand van de Stad Gent. Dit stuk werd voor het grote publiek hernomen tijdens het “feestweek end” van 19 en 20 oktober.

De medewerkers en belangrijkste vrienden van “Pedrolino” met schepen Sami Sougir bij de ontvangst op het stadhuis op 4 oktober 2019.

In 2020 waren er, ingevolge de zgn. “corona-crisis” natuurlijk minder voorstellingen. We verleenden wel onze medewerking aan enkele “online-evenementen” : in opdracht van de Stad Gent sprak Pierke even met Sinterklaas n.a.v. een filmpje dat de stad verspreidde ; zowel de Landelijke Gilde als de Gezinsbond van Zwijnaarde, trouwe klanten van PEDROLINO, boden een “online-voorstelling” aan aan hun leden.

2020 was ook het jaar waarin we de collectie van poppentheatermuseum van Tienen konden overnemen. De pronkstukken van dit museum zijn nu permanent tentoon gesteld in onze vaste zaal. Honderden poppen, waarvan velen gesneden door de wereldberoemde beeldhouwer-poppensnijder Till de Kock, kunnen er voor- en na elke voorstelling bewonderd worden. Ook alle decors en rekwisieten van het vroegere poppentheater TIJL uit Tienen van wijlen Albert VANDERSTEEN worden nu door PEDROLINO beheerd. De authentieke theater-klapzeteltjes van dit theater werden ook overgebracht naar Sint-Amandsberg wat het zitcomfort van de volwassen toeschouwer sterk verhoogd heeft …

De “buitenlandse neefjes van Pierke” : 4 prachtige handpoppen uit de collectie van Albert Vandersteen (Pulchinella, Kasper, Jan Klaassen en Punch), nu te zien in het zaaltje van Pedrolino.

PEDROLINO brengt ondertussen weer jaarlijks zowat 300 voorstellingen, op verplaatsing, in de eigen zaal en tijdens de Gentse Feesten en is daarmee wellicht een van de meest actieve poppentheaters in ons land. PEDROLINO is er fier op dat zowat alle grote scholen van Gent en omgeving regelmatig een beroep op het gezelschap doen. Al vele jaren komen er scholen uit het hele Vlaamse land naar de vaste zaal !

Het aantal bedrijven en verenigingen dat reeds een voorstelling boekte is niet meer te tellen. Ook steden, gemeentes en andere overheden doen regelmatig beroep op ons. Soms moet het gezelschap drie of zelfs vier voorstellingen brengen op één dag, telkens op verschillende plaatsen ! Om die reden werd trouwens enkele jaren geleden een tweede reizend theater gebouwd, in feite het gerestaureerde reizend poppentheater van Pallieter, dat we, samen met de originele decors, op de kop konden tikken en dat tijdens de corona-crisis volledig werd aangepast. Van poppenspeler Luk De Bruycker kregen we trouwens in 2022 ook alle rekwisieten van dit theater, opnieuw een mooie aanwinst voor onze “erfgoed-collectie”.

De vaste zaal is ondertussen van een oud scoutslokaal omgebouwd tot een parel van een poppenschouwburg met heel veel sfeer waar de voorstellingen in ideale omstandigheden kunnen doorgaan. Het zaaltje is ondertussen ook een half “poppenmuseum” geworden : honderden poppen zijn er te bewonderen ; een kleine selectie uit de collecties die PEDROLINO in de loop der jaren wist te verzamelen. In het voorjaar van 2017 werd het park rond de zaal door de Stad Gent ook volledig opnieuw aangelegd met o.a. een nieuwe speeltuin. Het park kreeg toen ook de naam “Spellekenspark”, een verwijzing naar het oude Gents woord voor poppentheater.