De Spelers

Dieter VANOUTRIVE

Voorzitter vzw, speler, tekstschrijver, regisseur

– Dieter was reeds van in zijn kindertijd gebeten door de poppenspelmicrobe : tot zijn tiende zat hij wekelijks op de banken bij poppenspel MAGIE. Daarna ontdekte hij de andere Gentse poppentheaters : NELE‘T SPELLEKE VAN DE FOLKLORE en het Koninklijk Poppentoneel FESTIVAL
– Vanaf 1981 tot maart 2002 speelde hij mee bij FESTIVAL. Ook bij andere poppentheaters was hij actief:
* van 1985 t.e.m. 1987 bij WIMPIES POPPENTHEATER ;
* van 1991 t.e.m. 1993 bij ‘T SPELLEKE VAN DE FOLKLORE
* vanaf 1997 tot de stopzetting ook regelmatig bij DE NAR.

Erwin PENNING

Speler, tekstschrijver

– schreef jaren theaterrecensies voor dagblad DE GENTENAAR en publiceerde ook enkele artikels over het poppentheater;
– werkte korte tijd mee bij theater TAPTOE voor losse opdrachten;
– kwam via de Gentse balie-revue in contact met Dieter Vanoutrive en speelde al vlug mee met PEDROLINO.
– schrijft ook heel wat teksten voor het gezelschap en zorgt regelmatig voor “taaltips”.
– is ondervoorzitter van de v.z.w.

Jan HANSSENS

Speler

– is reeds sinds zijn prille jeugd actief bij poppentoneel FANTASIA, gesticht door zijn vader, Hans HANSSENS, waar hij nog steeds een van de drijvende krachten is;
– speelt sinds augustus 2003, naast zijn activiteiten bij Fantasia, ook regelmatig mee bij Pedrolino.
– zorgt ook voor het ontwerp van de meeste folders en affiches van het gezelschap.

Bjorn DAEMERS

Rekwisiteur, assistent-poppenspeler

Nadat hij in oktober 2012 toevallig eens een handje toestak bij het uit- en inladen bij een reisvoorstelling, bleef Bjorn “plakken” bij de groep en ruilde hij het voetbal voor de poppen. Bjorn helpt, vooral in het week end, mee om de voorstellingen voor te bereiden en tijdens de voorstelling assisteert hij de poppenspelers, vervult hij de functie van toneelmeester en speelt hij soms ook een kleine rol.

Frederik BYTTEBIER

Speler

Frederik was mede-stichter van PEDROLINO en speelde mee van 1994 tot in 2010 maar moest toen het gezelschap verlaten omdat hij naar Frankrijk verhuisde. In 2021 vestigde hij zich evenwel opnieuw in Gent en werd hij al snel opnieuw “spelend lid” van het gezelschap.

Bjorn WAUTERS

Speler, Schrijnwerk

Nadat hij bij toeval enkele oude stangpoppen van een oud Gents theater kon op de kop tikken zocht Bjorn contact op met ons om meer over deze poppen te weten te komen. Al snel raakte hij gefascineerd door het wereldje en als “Handige Harry” werd hij al snel, vanaf 2019, ingezet in het atelier voor het maken van poppenlichamen, rekwisieten en decorstukken…

Sinds september 2021 ook actief als poppenspeler!

Andere belangrijke vaste medewerkers

Robert HEMELSOET

Penningmeester, teksten en regieassistentie

Robert was jarenlang actief in het Wondelgems verenigingsleven en een van de vaste waarden in het poppentheater “De Kerremelkziekerkens” dat ieder jaar een poppenrevue bracht over Wondelgemse toestanden. Nadat dit gezelschap door het overlijden van haar stichter werd stopgezet, kwam Robert over om mee aan de teksten te schrijven en mee te helpen met de regie. Sinds 2011 is hij ook penningmeester van de vereniging.

Chris GERIS

Houtsnijwerk

De eerste poppen waren het werk van Pierre De Wispelaere, leermeester van Dieter Vanoutrive, en zijn schoondochter Christine D’Helft. Sinds 1996 worden de nieuwe poppen echter opnieuw in lindenhout gesneden door de Molenbeerselse poppensnijder Chris Geris. Chris sneed ondertussen al meer dan 200 poppenkoppen voor het gezelschap!
Hij slaagt er ook als geen ander in om dierenfiguren te creëren en hij heeft steeds bijzondere aandacht voor de beweeglijkheid van zijn poppen. Pronkstukken van Chris in onze collectie zijn o.a. de buikdanseres, de vliegende klok, de sprekende bomen, de wandelende schoen, de giecheldoos, Betteken de koe, de dood met zeis en kar, Langnek, enz …

Michel BRACKE

Decors

De decors van PEDROLINO werden oorspronkelijk geschilderd door wijlen Pierre De Wispelaere, die ook de façade van het reizend theater ontwierp en uitvoerde. Thans zijn de decors het werk van de gekende Gentse kunstenaar Michel Bracke. Het aantal decors dat Michel voor het gezelschap schilderde is ondertussen niet meer te tellen … Hij restaureerde ook bepaalde decors van Pierre De Wispelaere en soms maakt hij ook meubeltjes en rekwisieten.

Gedurende enkele jaren maakte ook Marino Lomme, die in 2008 echter afscheid nam van de groep, decors voor het gezelschap.

Rita MEULEMAN

Kostumering

Jarenlang werden de poppenkleren uitgevoerd door wijlen Margriet DE CLERCQ, die meer dan 150 poppen kleedde voor het gezelschap. Sinds 2003 gaat Rita (Rietje voor de vrienden) Meuleman achter de naaimachine zitten om de poppen van passende kledij te voorzien. Zij staat in zowel voor ontwerp als voor uitvoering en laat daarbij haar fantasie de vrije loop gaan … Soms helpt zij ook mee om de poppen te schilderen en voor het maken van kleine rekwisieten.

Régina EECKHOUT

Kassa en zaaltoezicht

Régina is de echtgenote van Robert en was ook actief in het gezelschap “De Kerremelkziekerkens”. Sinds 2004 houdt zij regelmatig toezicht tijdens de voorstellingen in de vaste zaal en tijdens de Gentse Feesten. Af en toe doet ze ook kleinere naaiwerkjes.